رانیا هوم 1-شناسه دی. اُ. آی (DOI) مقالات چیست؟ - رانیا هوم

هر مقاله معتبری دارای کد DOI منحصربفردی است. ناشران هر مجله برای مقالات خود، این کد را دریافت می‌کنند تا شناسنامه و معرفی‌نامه‌ای قابل‌استناد برای انواع محتوای خود داشته باشند. به عبارت دقیق‌تر، این کد شبیه کد ملی مقالات است. اگر بخواهید اعتبار مقاله را چک کنید با زدن این کد ، نوع مجله و اعتبار آن برای شما مشخص می شود. یعنی به جای اینکه عنوان مقاله را سرچ کنید می توانید این کد را چک کنید. وقتی که می‌خواهید یک مقاله را معرفی کنید یا به آن دسترسی داشته باشید، با دانستن و ارائه این کد به سادگی به آن خواهید رسید. با جست‌وجوی کد هر مقاله در اینترنت به سمت پایگاهی که مقاله در آن قرار دارد، راهنمایی خواهید شد. هر کد DOI مجموعه‌ای از اعداد و حروف است.

DOI

 ۲-مزایای DOI

شرکت کراس‌رف (CrossREF) شرکتی است که کار تخصیص کد DOI به مقالات مجلات مختلف را بر عهده دارد. با وجود ثبت کد برای مقالات مجلات مختلف، امکان دسترسی به آنها برای عموم بیشتر می‌شود و اعتبارشان هم حفظ خواهد شد. ثبت رسمی مقالات از سرقت ادبی و سواستفاده‌های دیگر هم جلوگیری به عمل می‌آورد. از مزایای دیگر وجود چنین کدی می‌توان به آسان‌ترشدن روند   رفرنس‌دهی به مقالات مختلف هم اشاره کرد. وجود این کد برای محتوای موجود در نشریات مختلف به آنها کمک می‌کند تا استناددهی به مقالات خود را ساده‌تر کنند و بتوانند رتبه علمی بالاتری از طریق دریافت استنادات به دست بیاورند.

۳-شناسه آی.اس.اس.ان (ISSN) در مقالات نشان دهنده چیست؟

آی.اس.اس.ان (ISSN) شناسه یا شماره‌ای استاندارد است که به مجلات دوره‌ای تعلق می‌گیرد. یعنی هر مجله برای خود یک شناسه ISSNمنحصربفرد دارد. فرقی نمی‌کند که نشریه چاپی است یا الکترونیکی؛‌ در هر حال، باید این شناسه را داشته باشد. احتمالا شما هم در جست‌وجوهایتان میان مقالات و مجلات با این کد روبه‌رو شده‌اید. همان کد هشت‌رقمی که میان ۴ رقم نخست و ۴ رقم دوم آن، خط فاصله‌ای وجود دارد و برای متمایزکردن هر مجله از مجلات دیگر به آن تعلق می‌گیرد. شناسه ISSN در واقع، مخففِ international standard serial number است. یعنی شماره سریالی بین‌المللی برای متمایزکردن مجلات به شمار می‌رود. اگر بخواهیم مثالی از یک نمونه شناسه بزنیم، به چنین چیزی می‌رسیم: ISSN: 6886-0665

مزایای  این شناسه برای ناشران  :

  • این شناسه روشی ساده برای ایجاد ارتباط میان ناشر، خریدار و واسطه‌هاست؛
  • راهی مناسب برای دادن هویت به آثار مکتوب مختلف به شمار می‌رود؛
  • برای جست‌وجوی آثار در پایگاه‌های اطلاعاتی کاربرد دارد؛
  • تسهیل‌گر خدمات پستی مختلف در حوزه نشر است؛

ISBN و ISSN چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

کد شابک یا ISBN هم سیستم رمزگذاری و هویت‌بخشی دیگری در دنیای نشر است که با ISSN تفاوت‌هایی دارد.کدهای شابک فقط متعلق به نوع خاصی از کتب هستند. اما ISSN بیشتر برای نشریات دوره‌ای است و به عبارت دیگر، حکم نامی مستعار را برای نشریات دارد. کد شابک شماره‌ای ۱۰ تا ۱۳ رقمی است و هر کتابی که منتشر می‌شود، یک کد مخصوص به خود را دارد. حتی اگر کتابی وارد چاپ دوم و سوم و… شود، کماکان شماره شابک آن برایش حفظ خواهد شد. پس این دو کد را با هم اشتباه نگیرید.

۴-راه کارهای شناسایی اعتبار مقالات ISI معتبر

اعتبار مجلات مختلف از طریق کد ISSN خود قابلیت شناسایی و پیگیری پیدا می‌کند. مثلا وارد سایت یک ژورنال شوید و شناسه آن را پیدا کنید. در قسمت عنوان و تیتر هر سایت می‌توانید اثری از کد ISSN را هم ببینید. بعد از اینکه کد را یافتید، باید به یکی از پایگاه‌هایی مراجعه کنید که کار اعتبارسنجی مجلات را انجام می‌دهند. مثلا:  http://journalchecker.ir/

با مراجعه به سایتی که گفته شد و واردکردن شماره ISSN مجله می‌توانید نمایه‌های مجله موردنظرتان را پیدا کنید.

برای نمونه، اطلاعاتی به شرح زیر درباره مجله  را در اختیارتان قرار می دهد:

  • کشور مبدأ؛
  • ناشر؛
  • قرارداشتن مجله در پایگاه ISI؛
  • قرارداشتن مجله در پایگاه اسکوپوس؛
  • قرارداشتن مجله در پایگاه پاب‌مِد؛
  • قرارداشتن مجله در فهرست سیاه وزارت بهداشت؛
  • قرارداشتن مجله در فهرست سیاه وزارت علوم؛
  • قرارداشتن مجله در فهرست سیاه دانشگاه آزاد.

DOI

جهت چاپ مقالات isi می بایست حتما از مشاوره کامل استاد راهنما یا یک فرد متخصص در این حوزه کمک بگیرید، به دلیل اینکه عدم استفاده از مشاور و متخصص در این حوزه می تواند زمان زیادی را از شما گرفته و در نتیجه موجب عدم نتیجه و چاپ مقاله برای شما گردد. حوزه پایان نامه و مقاله از حوزه هایی است که نیاز ضروری به مشورت فرد متخصص در این حوزه می باشد و حتما باید با پژوهش گران و متخصصان مشورت گرفته و یا از کلاس های آموزشی متخصصان مقاله نویسی استفاده نمایید تا راه را به اشتباه نروید. در ادامه به بررسی شناخت مقالات isi واقعی و دارای اعتبار می پردازیم.

DOI

شاخص ایمپکت فاکتور برای یک مقاله و یا یک نویسنده تعیین نمی‌شود بلکه کل ارجاعات به یک نشریه را در محاسبات اعمال می‌کند. بااین‌وجود دانش‌جویان و محققین در مقاطع دکترا یا کارشناسی‌ارشد، همواره تلاش می‌کنند تا با بالا بردن کیفیت مقالات و تحقیق گسترده، مقاله خود را در یک مجله با شاخص ایمپکت‌فکتور بالا چاپ کنند. این امر بر اعتبار نویسنده‌ی مقاله می‌افزاید. برای دسترسی به میزان (Impact factor (IF یک ژورنال کافی است به سایت همان مجله علمی مراجعه کنید. ضریب تأثیر یا Impact Factor می‌تواند معیاری برای تخمین ارزش مقالات یک مجله باشد ولی برای تخمین ارزش تک‌تک مقالات معیار خوبی نیست ممکن است تعداد ارجاعات به یک مجله زیاد باشد و این بدان معنا نیست که تمام مقالات مورداستفاده قرارگرفته‌اند. درواقع چند مقاله بسیار قوی می‌تواند تعداد ارجاعات به مجله را بالا ببرد. به‌طور مثال در سال ۲۰۰۴، بیش از ۹۰ درصد IF ژورنال بسیار معتبر Nature به حدود یک‌چهارم مقالات منتشرشده در این نشریه بازمی‌گشت و بقیه مقالات ارجاعی نداشتند.

نحوه تشخیص ایمپکت فکتور ژورنال – روش جستجوی Impact Factor

برای جلوگیری از انتشار شاخص اشتباه یا ایمپکت فاکتورهای دست‌کاری شده، بهتر است از سایت‌های معتبر استفاده کنید. چندین سایت معتبر در این زمینه وجود دارند که برای اگاهی از اعتبارسنجی مقالات آن ژورنال می‌توانید از این سایت‌ها استفاده کنید. برخی از سایت‌هایی که می‌توانید با استفاده از آن‌ها از Impact Factorژورنال‌های مختلف آگاهی پیدا کنید عبارتند از:
۱٫ www.scimagojr.com
2. https://www.scimagojr.com/journalrank.php
3. www.bioxbio.com
4. www.citefactor.com

سایت‌های مشخص شده برخی از بهترین منابع برای به‌دست آوردن اطلاعات تخصصی در مورد مجلات آی اس آی در همه رشته های تخصصی هستند و علاوه‌بر اعلام مقدار شاخص ضریب تاثیر، قادرند اطلاعات تکمیلی نظیر کشوری که مجله در آن چاپ‌شده، نام اختصاری مجله، تیراژ شماره‌های چاپ‌شده مجله در سال، زمینه پژوهشی مجله و بسیاری از اطلاعات دیگر را در اختیار دانش‌پژوهان قرار دهند.

مزایا و معایب شاخص Impact Factor

هرچند که شاخص Impact Factor می‌تواند به‌عنوان معیاری برای سنجش کیفیت مجلات شناخته شود ولی بهتر است بدانید که به دلیل وجود برخی از محدودیت‌ها نمی‌تواند به‌تنهایی برای سنجش کیفیت ژورنال‌های علمی و ارزش‌یابی مناسب نیست و برای این منظور بهتر است مؤلفه‌های گوناگونی را در نظر گرفت. ولی این شاخص تا حدود زیادی برای دانش‌پژوهانی که به دنبال مقالات ISI هستند می‌تواند مؤلفه خوبی باشد. با تمام این کاستی‌ها، چاپ مقالات ISI که دارای ایمپکت فکتورهای مختلفی هستند، یکی از دشوارترین امور تحقیقاتی است که هر دانش‌پژوهی به دنبال آن است و انتشار مقاله علمی معتبر در ژورنال‌هایی حتی با ایمپکت‌فکتور پایین، یک موفقیت علمی و تحقیقاتی محسوب خواهد شد. چاپ مقالات در بسیاری از مقالات isi واقعی با ایمپکت فکتور پایین کار آسانی نیست و چاپ مقاله در تمامی مجلات isi معتبر و واقعی کار بسیار دشواری است. بسیاری از مجلاتی که با گرفتن هزینه مقاله را چاپ می کنند به طور حتم از مقالات isi محسوب نمی شوند یا در آینده نزدیک اسم آن ها در لیست سیاه قرار خواهد گرفت.

DOI

کاربرد ایمپکت فاکتور
از ایمپکت فاکتور برای مقایسه مجلات مختلف در یک زمینه خاص استفاده میشود و این پارامتر عملا پر استفاده ترین روش طبقه بندی ارزش مجلات علمی و آکادمیک، می باشد. به گونه ای که مجلات با ایمپکت فاکتور بالاتر به عنوان مجلات بهتر طبقه بندی می شوند و بسیاری از دانشگاه ها برای دخالت دادن مقاله در رتبه بندی اساتید یا دانشجویان مقادیر حداقل مورد نیاز برای ایمپکت فاکتور در نظر می گیرند. البته چون محاسبه ایمپکت فاکتور با در نظر گرفتن کل مقالات انجام می گیرد، به تنهایی برای رتبه بندی تک تک مقالات کافی نیست. پایگاه وب آو ساینس بیش از ۱۱هزار مجله علمی و علوم اجتماعی را نمایه کرده و برای آن ها پارامتر ایمپکت فاکتور را محاسبه و منتشر کرده است.

DOI

از ایمپکت فاکتور برای مقایسه مجلات مختلف در یک زمینه خاص استفاده میشود.

انتقادات وارد بر ایمپکت فاکتور
انتقادات زیادی به نحوه استفاده از ضرایب تأثیر وارده شده است. به عنوان یک نمونه، ممکن است مقادیر ایمپکت فاکتور، در بررسی مستقل، به شکل ثابت و بدون تغییر بازتولید نشوند و مقادیر آن‌ها نوسان کند. همچنین مباحث کلی‌تری در رابطه با اعتبار ایمپکت فاکتور به عنوان یک معیار نشان‌دهنده اهمیت مجلات و تأثیر سیاست های اتخاذ شده توسط ویراستاران بر افزایش ایمپکت فاکتور مجله خود، وجود دارد. سایر انتقادات بر تأثیر ایمپکت فاکتور بر رفتار محققان، ویراستاران، و سایر افراد ذینفع در این حوزه مربوط می شود.

مشکلات انجام پایان نامه

در حقیقت JCR که مخفف  Journal Citation Reports است به معنی گزارش های استنادی ژورنال می باشد که ارتباط معنادار استنادهایی را ایجاد می کند که توسط انجمن تحقیق از طریق تهیه مجموعه ای از انتشارات مختلف به طور جداگانه بررسی شده است . در حقیقت JCR  معیارها و آنالیز ژورنال های تأثیرگذار جهان که در فهرست شاخص های استناد به علوم (SCIE) و شاخص استناد به علوم اجتماعی (SSCI) ، بخشی از مجموعه اصلی هسته علوم در سایت Web of Science وجود دارد، جمع آوری نموده است.

JCR  یا گزارش استنادی ژورنال، تنها گزارش ژورنالی معتبر و کامل است که شامل تمام داده های مورد نیاز برای درک مؤلفه هایی است که ارزش و تأثیر هر مجله را نشان می دهد. یعنی اغلب آنچه از اعتبار مجله isi می خواهید می توانید در سایت JCR پیدا کنید.بنابراین هر ژورنال isi که داخل  JCR   قرار دارد را می توان با بررسی شاخص های مختلف جستجو نمود. یکی از راه های اعتبار مجلات آی اس آی این است که ببینید آیا مجله دلخواه شما در این لیست قرار دارد یا خیر؟ در JCR  ، داده های ساختاری توسط تیمی متشکل از کارشناسان که به طور مداوم مجموعه ژورنال ها ، کتاب ها و کنفرانس را بررسی می کنند، زیر نظر پوشش در مجموعه هسته وب علوم یا Web of Science ، ژورنال ها را ارزیابی و انتخاب می کنند تا از صحت در ارزیابی تأثیر ژورنال اطمینان حاصل شود. این بینش های تخصصی کارشناسان شما را قادر می سازد که شاخص های کلیدی و اعتبار یک ژورنال ای اس ای را بهتر بشناسیدو از داده های گسترده و معیارهای موجود در گزارش های استنادی ژورنال ، از جمله ضریب ایمپکت فکتور یا (Journal Impact Factor (JIF بهتر استفاده کنید.

Journal Impact Factor

 استفاده عاقلانه و درست از ایمپکت فکتور ژورنال ها

طبق گروه وب علوم  یا همان Web of Science فقط ارزیابی سودمندی یک ژورنال بررسی ضریب ایمپکت فکتور یا IF ژورنال درست نیست.  از Journal Impact Factor  یا ضریب ایمپکت فکتور نباید بدون توجه دقیق به پدیده های بسیاری که بر نرخ استناد تأثیر می گذارند استفاده شود . به عنوان مثال میانگین تعداد مراجعات ذکر شده در مقاله.  از ضریب ایمپکت فکتور باید با آگاهی استفاده شود. در مورد ارزیابی تصدی ، گاهی اوقات استفاده از تأثیر ژورنال منبع برای برآورد دفعات مورد انتظار یک مقاله اخیراً نامناسب است. مجدداً باید از ضریب ایمپکت فکتور با بررسی آگاهانه از همسالان استفاده شود. فرکانس استناد برای مقالات انفرادی کاملاً متنوع است.

مقاله isi

 گزارش های استنادی ژورنال یا همان JCR  اکنون شامل داده های سطح مقاله و شاخص های بیشتری است تا درک واضح تری از روابط متقابل بین مقاله و ژورنال ارائه دهد. این سطح از شفافیت به شما امکان می دهد نه تنها داده ها را مشاهده کنید ، بلکه از طریق داده ها نیز به یک نگاه ظریف تر از ارزش مجله یا ژورنال دست پیدا کنید. در ادامه مقالات مشابه با این مقاله آورده شده است که پیشنهاد می کنیم حتما آن ها را مطالعه نمایید:

ژورنال های isi (آی اس آی) معتبر کدام اند؟ (قسمت اول)

ژورنال های isi (آی اس آی) معتبر کدام اند؟ (قسمت دوم)

https://runiyahome.ir/2087/%d9%86%da%a9%d8%a7%d8%aa-%d8%b6%d8%b1%d9%88%d8%b1%db%8c-%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%da%86%d8%a7%d9%be-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d8%a7%d8%aa-isi-%d8%af%d8%b1-%da%98%d9%88%d8%b1%d9%86%d8%a7%d9%84-%d9%87/

https://runiyahome.ir/4103/%da%86%d8%a7%d9%be-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-isi-%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d8%ac%d9%84%d8%b3%d9%87-%d8%af%d9%81%d8%a7%d8%b9-%d8%af%da%a9%d8%aa%d8%b1%d8%a7/

https://runiyahome.ir/4118/%d8%a7%d9%87%d9%85%db%8c%d8%aa-%d8%aa%d8%b1%d8%ac%d9%85%d9%87-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d8%a7%d8%aa-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%a8%d9%87-%d8%a7%d9%86%da%af%d9%84%db%8c%d8%b3%db%8c-%d8%a8%d8%b1/

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 357 views بار دسته بندی : آموزش مراحل انجام پایان نامه تاريخ : 15 آوریل 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها